Tulajdonképpen ki fizette a csepelieknek osztogatott ingyensört?

Közzétéve

Miután minden komolyabb internetes felületen híre ment, a Csepel.info is megírta a magáét a tavaly április 7-i önkormányzati bulin osztogatott ingyensör miatti feljelentésről. A rövid, mindössze négy bekezdésből álló írásban egészen érdekes okfejtésbe kezdett a csepeli Fidesz első számú szócsövének számító blog.

Az egy dolog, hogy a Németh Szilárd képével díszített ingyensör-osztásban a külföldi szerverről futtatott blog a világon semmi kivetnivalót nem talál, mondván: az a 2018-as választások idején „a törvényes kampányidőszakban” történt. Az már érdekesebb, hogy érvelésük szerint ez pont ugyanaz a kategória, mint az, hogy egy ellenzéki párt ételt oszt a rászorulóknak.

A fideszes Borbély Lénárd vezette önkormányzat tavaly április 7-én, egy nappal az országgyűlési választások előtt rendezte meg a Magyar Ízek Kavalkádja című önkormányzati bulit a Daru-dombon. A rendezvényen Németh Szilárd arcával díszített Csíki sört osztogattak.

A legérdekesebb mondata mégis ez a Csepel.info-nak:

“Az akkori rendezvények számlái és szerződései egyébként is nyilvánosak voltak, bárki megnézhette azokat.”

Jó lenne tisztán látni, hogy ez a mondat mit akar jelenteni. Milyen szerződések? Az önkormányzaté? Németh Szilárdé? Az önkormányzati szerződések tudtunkkal most is nyilvánosak. Ezekből derül ki például, hogy csak a buli fő előadójára, az Irigy Hónaljmirigy koncertjére több mint 3 millió forintot fizetett ki az önkormányzat.

Ha csakis ezekre a szerződésekre gondolt a fideszes blog, akkor nagy talány, mire alapozva írják, hogy nem önkormányzati pénzből ment a csepeliek ingyensörrel itatása. Ha viszont netán Németh Szilárd által kötött szerződésekre utaltak, akkor meg az nem világos, miért mondta a fideszes politikus a számára személyes bukással végződő választás után, hogy 0 forintból sikerült kigazdálkodnia a 2018-as kampányát.

Egy biztos: ha az önkormányzat akár csak részben is az önkormányzati kasszából fizetett egy fideszes kampánybulit, az nem igen írható le mással, mint a hűtlen kezelés, esetleg a tiltott kampányfinanszírozás, netán a választási visszaélés, más néven csalás fogalmával.

Márpedig magyarázhat a Csepel.info bármit: a történtek eléggé azt a látszatot keltik, hogy Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőjelölt kampányzáró buliját rendezte meg a Borbély Lénárd vezette önkormányzat a Daru-dombon tavaly április 7-én. Közpénzből.