Karácsony Gergely a 23 kerülettel közös Budapest Alkotmányt írna

Közzétéve

Az alkotmány a közös értékeink foglalata, a Fidesz alaptörvénye viszont csak a saját aktuális érdekeinek fügefalevele – írta Karácsony Gergely az állami ünnep alkalmával a közösségi oldalán. Mivel Magyarországnak sajnos jelenleg nincs alkotmánya, az október 13-i önkormányzati választás egyik értelme az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint az, hogy legalább a helyi önkormányzatokban visszatértjünk ahhoz, hogy a politika nem az embereken való elvtelen uralkodás, hanem a közösség szolgálata, méghozzá erős, világos és számonkérhető elvek mentén.

Ezért kezdeményeztem, hogy a 23 kerületi polgármesterrel közösen alkossuk meg a Budapest Alkotmányt, amely összefoglalja azokat az elveket, amelyekben osztozunk és amelyek zsinórmértékül szolgálnak majd a város vezetéséhez. Amelyek mentén olyan várost építünk, amely nem csak a kiváltságos keveseké, hanem mindannyiunké.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt egyébként a nap folyamán egy Göncz Árpád idézettel kívánt boldog születésnapot Magyarországnak. A politikai oldalaktól függetlenül népszerű néhai köztársasági elnök 1990. augusztus 20-án mondta az alábbiakat:

„Két hónap sem választ el tőle, hogy alkalma nyíljék [a magyar népnek] ennek [szabadságszeretetének] az újabb tanújelét adnia, mégpedig ott, a lakóhelyén, amelynek gondját-baját s minden lakóját legjobban ismeri: alkalma nyílik, hogy a legalkalmasabbak közül válassza ki – félelem nélkül! – lakóhelye önkormányzatának vezetőit.

Ez az utolsó előtti front, ahol bátorságának és bölcsességének kell békén tanújelét adnia. Felülemelkedve mindennapjainak súlyos gondjain. Az utolsó, ahol szabad polgár voltáért még ezután is meg kell vívnia a békés harcot, önmagában lakik: a szíve mélyén kell legyőznie az ott lakó, basáskodó kicsi Sztálint, a sült galambot, az államtól váró szájtátit, a köz vagyonát lelkiismeretlenül dézsmáló lesipuskást.”

Eközben Csepelen, a Daru-dombon rendezett önkormányzati ünnepségen ezúttal úgy tűnik, elmaradt az ingyensör osztás, legalábbis délutáni ottjártunkkor csak aránylag korrekt áron kínált csapolt Rizmajer sörbe, illetve dobozos Soproniba botlottunk, Németh Szilárd arcképével felcímkézett üvegekbe nem.

Az ünnep idén sem maradt el a Daru-dombon.
De látványosan nem borult narancsba az országzászló és környéke.
A sörosztás ezúttal elmaradt, igaz, valószínűleg a rendezvényre kilátogató csepeliek száma is elmaradt a tavaly tavaszi országzászlós buliétól.

(Fölső kép: Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt és Erdősi Éva XXI. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt.)