Hivatalosan is megkezdődött a XXI. kerületi kampány

Közzétéve

Habár a XXI. kerületet már hetekkel ezelőtt ellepte a fideszes önkormányzat a csepeliekkel fizettetett politikai hirdetéseivel, az 50 napos őszi önkormányzati választási kampány hivatalosan csak ma kezdődik. Mától szűk három héten át gyűjthetik a csepeli választópolgárok aláírásait az október 13-i voksoláson indulni akaró jelöltek.

A helyi önkormányzati képviselőnek vagy polgármesternek indulók lehetnek függetlenek, illetve pártok vagy pártszövetségek jelöltjei. Csepelen lényegében úgy néz ki, hogy lesznek a kormánypárti (Fidesz-KDNP-s) jelöltek, élükön Borbély Lénárd jelenlegi polgármesterrel, és az egyesült ellenzék egymást kölcsönösen támogató jelöltjei Erdősi Éva XXI. kerületi polgármesterjelölt vezetésével.

Utóbbit az országos támogatottsággal rendelkező hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, a Jobbik, és az LMP támogatja, és ezek a pártok ha nem is könnyen, de végül megegyeztek egymással abban is, hogy egyetlen egyéni önkormányzati körzetben sem indulnak egymás ellen. Ezek szerint tehát Csepelen is megvalósult a teljes ellenzéki összefogás, azaz minden körzetben csak egyetlen komoly kihívója lesz a fideszes indulónak.

Minden XXI. kerületi állampolgár három helyre ajánlhat: főpolgármesternek, csepeli polgármesternek és egyéni önkormányzati képviselőnek adhatja a támogató aláírását. Mivel Csepelen vagyunk, az elmúlt választások országosan is nagy port kavart botrányainak tükrében muszáj külön is kiemelni, hogy

1. ajánlásokat csak zaklatás nélkül szabad gyűjteni, és nem lehet a választók ajánlását munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben kérni.

2. a választási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt, például pénzt vagy ajándékot ígérjen.

3. választópolgár adatait más is rávezetheti az ajánlóívre, de azt mindenképpen a választópolgárnak kell aláírnia.

A választáson indulni szándékozó jelöltek szeptember 9-ig gyűjthetik az ajánlásokat. A hatpárti csepeli ellenzék minden pénteken és szombaton délelőtt nyilvános fórumot tart, amelyen a jelöltjeik mellett Erdősi Éva polgármesterjelölt is folyamatosan jelen lesz – tudta meg a 21óra. Emellett az egyéni képviselőjelöltek és aktivistáik folyamatosan járják majd a kerület 12 választókörzetét, ahol szintén elmondják, mihez kérik a csepeliek támogatását.

A hatpárti ellenzéki együttműködés közös jelöltjei Csepel 12 egyéni választókörzetében a 2019-es önkormányzati választásra:

1. Dukán András Ferenc (MOMENTUM)
2. Papp Tünde ( MOMENTUM )
3. Losonci Róbert (MSZP)
4. Várkonyi András (DK)
5. Braun Györgyi (DK)
6. Pogonyi Mátyás ( MOMENTUM )
7. Takács Krisztián (MSZP)
8. Dániel András (JOBBIK)
9. Csaba Péter (MSZP)
10. Kovács Dániel Attila (JOBBIK)
11. Tóth Sándor (LMP)
12. Paál Géza (DK)