Miért épp 9000 forintot ér egy nyugdíjas szavazata?

Közzétéve

Pár nap telt el a hivatalos kampánykezdet óta, de máris egy sor szürreális jelenetnek lehettünk tanúi Németh Szilárd csepeli fotójától kezdve a nyugdíjasoknak adott 9000 forintos rezsiutalványig. Ez utóbbi témát feszegeti friss cikkében a Hírklikk portál hétfőn.

Vajon hatásos lehet-e egy ilyen kormányzati akció? És amikor akcióról beszélünk, illetve annak hatásairól, érdemes azon eltűnődni, hogy vajon hihető-e, hogy a kormányzat nem az önkormányzati választások befolyásolása érdekében ajándékozza meg majd’ tízezer forinttal a nyugdíjasokat, illetve elképzelhető-e, hogy az idősebb korosztály hálával gondol a pénz adományozóira, és cserében odaadja a voksát a Fidesznek?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Németh Péter, a portál vezető tanácsadója, publicistája. Az első kérdésre viszonylag könnyen lehet válaszolni szerinte: a hatalom soha nem fogja bevallani, hogy mindannyiunk pénzéből jótékonykodik, a közös kasszából ad pénzt a nyugdíjasoknak.

Nyilván azt sem, hogy a szépen becsomagolt ajándék hivatott eltakarni a valódi gondokat, például azt, hogy a nyugdíjak reálértéke egyre jobban eltávolodik a bérektől, mivel Orbánék csak az inflációval növelik a nyugdíjakat, kihajítva az ablakon a svájci indexálást, amely az inflációt és a munkabéreket is figyelembe veszi az emelésnél.

A kormánytól utólag érkező összegek kommunikációs trükkök: úgy lehet eladni őket, mint hatalom jótékony tetteit. Hogy ezek a trükkök hatásosak-e, lehet velük manipulálni a lakosságnak ezt a rétregét, nehéz megmondani. Erre vonatkozó közvélemény-kutatást nem láttam, nem olvastam, lehetséges, hogy nem is készült – írja.

A 9000 forinttal kapcsolatos másik lényeges kérdés: vajon egy ilyen adomány elegendő-e ahhoz, hogy a kedvezményezett a Fideszre szavazzon.

A fővárosi, nagyvárosi választók nagy valószínűséggel nem fognak ennek hatására másként szavazni, mint ahogy az eredeti szándékuk szerint tették volna, a bizonytalanoknak azonban adhat egy impulzust a pénz – állapítja meg.

Ugyanígy előfordulhat, hogy akadnak olyanok, akik eredetileg nem szavaztak volna, így azonban elmennek, hogy támogassák a kormányt. Orbán és csapata nyilván ezzel számol, miközben abban biztosak lehetnek, hogy a lépés nem fog protest-szavazatokat eredményezni; ennyire nem öntudatos a magyar nép. Szóval akárhogy is gondolkodnak az emberek a 9000 Forintról, ez mindenképpen win-win akció; veszíteni nem lehet rajta, még akkor sem, ha a többség esetleg átlát a szitán.

A szerző a cikk végén azt a kérdést is felteszi:

vajon hogyan számolták ki, hogy éppen 9000 forintért lehet nyugdíjas szavazatokat vásárolni?

A Hírklikken egy szavazás is indult arról, hogy meg tudja-e vásárolni a kormány a nyugdíjasok szavazatait 9000 forintért.