Aprópénzért szerződhetett le Mészáros Lőrincékkel a csepeli városvezetés

Közzétéve

Saját közterülethasználati rendeletét is megszegve, aprópénzért szerződhetett le 2034-ig Mészáros Lőrincékkel a Borbély Lénárd vezette csepeli önkormányzat.

Közérdek, vagy önkormányzati érdek Mészáros Lőrinc reklámcégnek reklámhelyeket adni 15 évre?

Valószínűleg egyik sem, mégis erre hivatkozva tekintett el a csepeli fideszes többség az aránylag szigorú kerületi közterület-használati rendeletétől augusztus végén. Ráadásul úgy tudjuk, hogy Mészárosék világító hirdetéseiért csupán aprópénzt kap az önkormányzat: négyzetméterenként 600 és 1000 forint között fizet majd a Publimont Kft. havonta. Összehasonlításul: egy 2018-as hír szerint a nemzet gázszerelője percenként 304 ezer forinttal gazdagodik, ez másodpercenként több mint 5 ezer forint.

Csepelen augusztus 23-án rendkívüli képviselőtestületi ülésen döntött úgy a fideszes többség, hogy 15 évre reklámhelyeket biztosít Mészáros Lőrinc reklámcégének, a Publimontnak. Ez már az ülés zárt részén történt, így a szerződésről szóló 60 oldalas előterjesztést kizárólag nyomtatva, a helyszínen osztották ki a képviselőknek, amit annak elfogadása után azonnal vissza is vettek tőlük – tudtuk meg Losonci Róberttől, a kerületi MSZP-frakció tagjától. A szocialista képviselő nemmel szavazott, ám a csepeli önkormányzat honlapján megjelent határozatból kiderült, hogy a testület 12 főből álló fideszes többsége darabra megszavazta a szerződéskötést.

Az elfogadott határozat kitért arra is, hogy a közterület-használati rendelet előírásainak mellőzésével kapta meg a lehetőséget a plakátcég. Az úgynevezett citylightok azóta meg is jelentek Csepel különböző pontjain:

Azonban a rendelet szerint ilyen reklámhordozók kizárólag önkormányzati, vagy közérdekből kerülhetnek ki Csepelen, és nem létesülhetne ilyen reklámfelület járdán, buszmegállókban, de a Görgey Artúr téren sem. Miután azonban a Borbély Lénárd által jegyzett előterjesztés kreatívan értelmezi a rendeletben foglalt kivételt, a Görgey Artúr téren is felállították a Publimont felületét.

A közösségi médiában Ábel Attila fideszes alpolgármester azzal próbálja védeni a reklámhelyek kiárusítását, hogy azért az önkormányzat pénzt kap, vagyis nem ingyen adták oda a felületeket.

Ám a rendelet szerint kiemelt közterületeken például a Sétáló utcában és a Görgey téren is 1000 forint négyzetméterenként a használati díj havonta. A jelentősnek minősített közterületeken 800, míg egyéb helyeken hatszáz forint a négyzetméterdíj havonta. Vagyis az SZTK előtti reklámhordozóért, vagy a Sétáló utcainál, ha két négyzetmétert számolunk, évente 24 ezer forintot kell leszurkolnia Mészáros Lőrincéknek, de például Csillagtelepen ez összeg már csak évi alig 18 ezret, az ennél is kiesőbb helyeken pedig 15 ezret se kell fizetniük évente.

A képen a következők lehetnek: égbolt, cipők, felhő, fa, kosárlabdapálya és túra/szabadtéri
(Forrás: Facebook)