Ezt is benézte a Fidesz – hiába fellebbezett Németh Szilárd a törvénysértés ellen

Közzétéve

Hiába fellebbezett Németh Szilárd, a Nemzeti Választási Bizottság szerint is megsértette a választási törvényt, véletlenül sikerült nyilvánosságra hozni néhány csepeli Fidesszel szimpatizáló választópolgár adatát nemrég. Emiatt elmarasztalta a Fővárosi Választási Bizottság, most pedig az NVB is.

Az Azonnali írta meg, hogy

helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság azt a határozatot hétfőn, amely elmarasztalja a fideszes Németh Szilárdot a választási eljárásról szóló törvény megsértése miatt.

A portál leírása szerint a következő történt: Németh Szilárd még augusztus végén töltött fel a közösségi oldalára egy képet, amin az volt látható, ahogy éppen egy ajánlóívet tölt ki, hogy többek közt Tarlós István főpolgármestert, illetve Csepel fideszes polgármesterét, Borbély Lénárdot támogassa aláírásával.

Ám arra már nem figyelt Németh Szilárd, hogy teljesen kitakarja a többi aláíró adatait, így van, akinek a neve, míg másnak a lakcíme látszik. A fideszes politikus Facebook-oldalára eredetileg feltöltött fotón jól kivehetők voltak a vele szimpatizáló csepeli választópolgárok adatai.

Ezt a fotót távolította el utólag Németh Szilárd a Facebook-oldaláról. (Forrás: Azonnali.hu)

Németh utólag ugyan eltávolította a fenti fotót, ám ettől függően emiatt be panaszolták a Fővárosi Választási Bizottságnál, méghozzá azért, mert az adatok nyilvánosságra hozásával kiderülhet az érintettek politikai meggyőződése, holott azok az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szerint különleges adatnak minősülnek. Ezek miatt azt kérték a bizottságtól: állapítsa meg törvénysértést, és tiltsa el Némethet a további jogszabálysértéstől.

A Fővárosi Választási Bizottság úgy határozott: nem volt rosszhiszeműség Németh cselekedetében, miután valamekkora – bár nem elegendő – erőfeszítést tett arra, hogy az adatokat kitakarja. Ugyanakkor úgy vélték: a választási eljárásról szóló törvényt valóban megsértette, így a további jogsértéstől is eltiltották.

Németh Szilárd azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, azzal érvelve, hogy még ha beazonosíthatóak is az aláírók, „nem vonható le az ajánló választópolgár politikai véleményére vonatkozó adat, tényszerű következtetés”, „mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat”. Azt is megemlítette, hogy egyetlen érintett sem tett kifogást a kép miatt.

Ám az NVB szerint Németh fellebbezése nem volt megalapozott.

Nem nagyon megy egyébként az adatvédelem a Fidesznek, illetve a fideszes csepeli önkormányzatnak ebben a kampányban. Kedden a 21óra írta meg, hogy

nagyon gyanús, hogy törvényt sértett a XXI. Kerületi Helyi Választási Bizottság és a csepeli önkormányzat polgármesteri hivatala is, amikor úgy küldtek ki a kerületi ellenzéki pártoknak egy HVB-határozatot, hogy a benne szereplő magánszemély adatait elfelejtették titkosítani.

Emiatt Szenteczky János és Bangóné Borbély Ildikó csepeli szocialista politikusok beadvánnyal fordultak a Fővárosi Választási Bizottsághoz hétfőn. Szerintük súlyos jogsértésnek minősül, hogy Németh Szilárdhoz hasonlóan a csepeli polgármesteri hivatalnál sem sikerült megugrani a legegyszerűbb képszerkesztő programmal is két perc alatt kipipálható feladatot, hogy kitakarják egy magánszemély nevét, lakcímét és személyi számát, mivel a személyes adatok védelme, különösen egy választási eljárásban kiemelten fontosak.