Erdősi: Borbélyék “nagyon-nagyon félnek, a választók viszont nem fognak megijedni”

Közzétéve

A budapestiek már többször bizonyították, hogy nem lehet zsarolás alá vonni őket. Most sem fognak félni és bölcs döntést hoznak – mondta Molnár Zsolt és Erdősi Éva kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az MSZP budapesti elnöke a 30 évvel ezelőtti határnyitás kapcsán azzal kezdte: „Horn Gyula nem azért tette Magyarországot az Európai Unió és a NATO felé vezető útra”, hogy egy miniszter azt mondja: Budapestnek csak akkor járnak források, ha Tarlós István lesz a főpolgármestere, vagy hogy egy alpolgármester hatalmával visszaélve fenyegetőzzön és kiüsse más kezéből a telefont.

Igen, a műsorban szóba került a hétvégi csepeli piaci botrány is, az Erdősi csapatát ért szombati atrocitás, amikor ajánlásgyűjtés közben az ellenzék közös polgármesterjelöltje kezet akart fogni Borbély Lénárd fideszes polgármesterrel, ám Ábel Attila az eseményt rögzítő aktivistát lökdösni kezdte, telefonját eltakarta és a felvételt lehetetlenné tette. A rövid videót az adásban is bemutatták.

Erdősi ez után ugyanolyan higgadtan, ahogy a piac bejáratánál szombaton, ismét elmondta: azért ment oda bemutatkozni a polgármesternek, mert a fideszes Csepeli Hírmondó már hónapok óta arról cikkezett: nem ismerik őt. (Pedig legutóbb még a szerkesztőségükbe is elment, de az interjúlehetőségtől az évi 40 millió forint közpénzből kiadott propagandalap szerkesztői nagy bátran elzárkóztak.)

De visszatérve a műsorra, illetve a szombati balhéra: amikor az ajánlásgyűjtésen vele szemben áll a polgármester már vagy 15 perce, várta volna, hogy – mivel férfi, és nála fiatalabb is – „talán megteszi azt a gesztust, hogy ő jön oda. Hát tévedtem” – mondta. Mikor maga ment oda bemutatkozni, Borbély „nagyon csodálkozott”, Ábelre pedig „páni félelem jött”.

„Nagyon-nagyon félnek”

– mondta Erdősi.

De ami ennél nagyobb baj a hatpáti támogatással induló ellenzéki polgármesterjelölt szerint, hogy Borbély és Ábel valakinek a bábjai. Németh Szilárd már kétszer is elveszítette Csepelen az országgyűlési választást, a kerületi képviselő-testület mégis azt teszi, amit ő mond.

Jó példa erre az augusztus 25-i rendkívüli testületi ülés, amin a csepeli fideszes többség úgy döntött: a választás előtt néhány héttel 2034-ig, tehát egy röpke 15 évre bérbe adják az önkormányzat összes köztéri citylight hirdetőfelületét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Publimont Kft-nek.

„Tudni kell, hogy Csepelen egy ilyen hirdetőtábla nem volt. Most építették ezeket. Valaki leszólt nekik, hogy most gyorsan meg kell kötni” a szerződést –mondta Erdősi

„Ez 15 év alatt 1 milliárd forintjába kerül a csepelieknek. (…) Ez rettenetesen sok pénz” – mondta. Ráadásul a Mészáros Lőrinc féle céggel kötött szerződés érdekes módon még mindig nincs fenn az önkormányzat honlapján, pedig már szeptember 5-i dokumentumok is kinn vannak.

Molnár szerint ez a két példa jól mutatja a Fidesz demokráciafelfogását, de a félelmét is, hiszen most szembesültek a vereség lehetőségével. „Nem fog működni ez az üzenet Budapest esetében (…); én biztos vagyok benne, hogy bölcsebbek lesznek a fővárosi választók” – mondta Molnár.

A XXI. kerületi polgármesterjelölt megerősítette, hogy a választók „oda fogják tenni magukat és nem fognak megijedni”.

Csepelen nagyon megmozdultak az emberek, mert érzik, hogy valós változásról beszélünk – tette hozzá Erdősi Éva. Értik, hogy most a helyi közösség döntheti el, hogy Csepel végérvényesen leszakad és peremkerület marad, vagy végre fel tud zárkózni, perspektívák nyílnak előtte, és ténylegesen a fővároshoz tartozhat.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és túra/szabadtéri
Csepelen mind a 6 ellenzéki párt (MSZP-DK-Párbeszéd_Jobbik-Momentum-LMP) együtt dolgozik, minden egyes megbeszélésen mindenki ott van, mindenki akarja, csinálja, járja a körzetét. „Rajtunk nem fog múlni” – mondta a műsorban Erdősi Éva.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt.