Németh és Borbély “sportot űztek a sportszerűtlenségből”

Közzétéve

Borbély Lénárd sok más mellett ezt is megígérte öt éve: “Megszüntetjük a Csepel SC-ben uralkodó áldatlan állapotokat. Együttműködve az Alapítvánnyal, megnyugtatóan rendezzük a Béke téri sportklub helyzetét. Támogatni fogjuk a terület felújítását és működésének biztonságát” – emlékeztet a Csepeliek blog a Fidesz 2014-es programjának egyik kiemelt pontjára.

A Béke téri sporttelep a maga tízhektáros területével nem csak Csepel, hanem egész Magyarország páratlan adottságú és hagyományú létesítménye lehetne.

Borbély Lénárd 2014-es, 35 pontos kampányígéretei utolsó fejezetében konkrétan beígérte a hányatott sorsú kerületi sportklub felvirágoztatását, hogy aztán öt év alatt egészen a megsemmisülés szélére sodorja azt.

Borbély Lénárd 2014-es, 35 pontos programjának 34. pontja:

Megszüntetjük a Csepel SC-ben uralkodó áldatlan állapotokat. Együttműködve az Alapítvánnyal, megnyugtatóan rendezzük a Béke téri sportklub helyzetét. Támogatni fogjuk a terület felújítását és működésének biztonságát.

Ebből semmi nem lett, cserébe alapítottak 2015-ben egy önkormányzati egyesületet Csepel Utánpótlás Egyesület (CSUSE) néven, annak ellenére, hogy több csepeli sportegyesület is foglalkozik utánpótlás neveléssel. Azóta az egyesület önkormányzat támogatásból tarja fenn magát. Saját egyesület létrehozása, fenntartása azonban nem tartozik az önkormányzati alapfeladatok közé. Hogy valamennyire versenyképes legyen a CSUSE, a polgármester tízmilliókat költ rá, az önkormányzat költségvetéséből. Három év alatt nagyjából 100 milliós működési támogatást adtak az egyesületnek, míg a Csepel SC Alapítvány Béke téri sporttelepén működő Csepel FC-nek egy fillér támogatás sem jutott, de más kerületi kluboknak is csak aprópénzeket csorgatott a fideszes városvezetés.

A CSUSE egy borzalmas favágás után új műfüves labdarúgó pályát is kap a Hollandi úton, a hozzátartozó infrastruktúrával együtt, 360 millióért. Ezzel az önkormányzat hosszabb távon komoly fenntartási költségeket is magára vállal, mivel az utánpótlásnevelő egyesület nyilván nem lesz képes önmagát és létesítményeit fenntartani.

Ide amúgy eredetileg gyermektábort ígért a fideszes önkormányzat…

A Csepel SC-ben uralkodó állapotok megszüntetéséért ugyanakkor kilenc éve nem tett semmit az önkormányzat kormánypárti vezetése, sőt. Mindent megtettek a sporttelep tönkretétele érdekben. Megszüntették az alapítvány önkormányzati támogatását, fejlesztési tilalmat rendeltek el, amit kilenc éve nem hajlandók visszavonni azzal a nyilvánvalóan kommunikációs kamuindokkal, hogy az ellenzék (nyilván ellenzékből is) lakóparkot akar építeni a sportpályák és létesítmények helyére. Ezért inkább hagyták totál lerohadni az egész létesítményt. Abszolút logikus, nem igaz?

Legalább állagmegóvást engedélyeztek volna Némethék, de nem. A Bajnokok Csarnokát is sikerült teljesen tönkre tenni.

A Németh-Borbély páros által eszközölt sportfejlesztése, például a Hollandi úti zöldre ráhúzott birkózócsarnok, vagy az amúgy sem túl tágas paneltömbök közé beékelt új kézilabdacsarnok, bőven elfértek volna az egykori a Béke téren is, mégsem ezt a megoldást választották.

Kilenc év távlatából ideje tisztán látni: a terület fejlesztésének totális ellehetetlenítése nem hiba, hanem bűn, az egykori Csepel SC sporttelepének fejlesztésével kapcsolatos valamennyi ígéret pedig hazugság volt.