Borbélyék ismét rendkívüli ülésen döntöttek a csepeliek feje felett

Közzétéve

Péntek reggel, egy hónappal az október 13-i választás előtt ismét rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Borbély Lénárd. Az ülésre az utolsó pillanatban benyújtottak egy javaslatot, ami több százmillió forint értékű kerületi ingatlanvagyont ad át az államnak minden ellentételezés nélkül. A javaslatot az ellenzék levetette volna a napirendről, a fideszesek azonban zokszó nélkül megszavazták.

A pénteki rendkívüli testületi ülés lényege a Csepel északi csúcsán fekvő nagy értékű ingatlanok ingyenes átadása volt az állam részére. Ennek hátterében az van, hogy a Fidesz-kormány az olimpiarendezés meghiúsulása ellenére azt tervezi, hogy 135 hektáros területet beépíti, és nagyrészt sportfunkcióval, többek között egy 15 ezres atlétikai stadionnal látja el.

Nyilvánvaló, hogy egy évtizedek óta elhanyagolt korábbi ipari terület megújítása, bekapcsolása a város életébe fővárosi, sőt magyarországi szinten is óriási feladat. Nekünk, csepeli politikusoknak azonban elsősorban a csepeli lakosság szemszögéből kell tekintenünk a tervekre – írta Facebook-oldalán Erdősi Éva péntek reggel.

A csepeli hatpárti ellenzéki polgármesterjelölt szerint a szigetcsúccsal nyilvánvalóan kezdeni kell valamit, és a tervben vázolt beruházások többsége akár indokolt is lehet, habár a Fidesz-kormány sportfejlesztési gyakorlatát e téren erősen pazarlónak tartják mindaddig, amíg az egészségügy, vagy éppen az oktatás színvonala folyamatosan romlik.

De tekintsünk el ettől most. Tekintsünk el attól is, hogy az ilyen beruházások költsége valahogy mindig az eredeti ár többszörösére ugrik. Elég csak a meg nem valósult olimpiára, a 2017-es vizes Vb-re, vagy Németh Szilárd csepeli birkózócsarnokára gondolni

– írja.

A jelenlegi elképzelésekből azonban a csepeli lakosságot alighanem a régóta várt közlekedési infrastruktúra-fejlesztések érdeklik

– teszi hozzá.

A H7-es hév rekonstrukciója például nagyon fontos lenne, szerinte, de az már közel sem egyértelmű, hogy a jelenlegi pálya felújításán túl északi, vagy déli irányba kell-e meghosszabbítani a vonalát. Ugyanígy a Corvin csomópont kétszintessé tétele szintén régóta ígért és halogatott. Elfogadhatatlan viszont, hogy a Gubacsi hídnak továbbra is csak vasúti fejlesztésében gondolkozik a Fidesz-kormány – tette hozzá.

Erdősi Éva abban egyetért a kormánnyal, hogy Dél-Pestet és azon belül Észak-Csepelt óriási lehetőséget rejt, amellyel “okosan kell sáfárkodni”.

Véleményünk szerint azonban egy ilyen beruházás csak akkor lenne hasznos a csepelieknek, ha valóban összekötné a várost a XXI. kerülettel. Ellenkező esetben csak további elszigetelődést jelentene Csepelnek

– írja az ellenzéki polgármesterjelölt

Értjük, hogy a kormánynak kiemelten fontos ez a projekt. De akkor kiemelten vegyék figyelembe azt is, hogy a csepelieknek mi a fontos. Gyaníthatóan nem elsősorban egy 15 ezres atlétikai stadion

– tette hozzá.

Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum által támogatott Erdősi Éva.

Az előterjesztésben a Borbély Lénárd féle fideszes városvezetés több éves (2016-os, ill. 2018-as) kormánydöntésekre hivatkozik. Azaz nyilvánvaló, hogy nem tegnap derült ki, hogy szükség lesz a csepeli önkormányzat tulajdonában álló északi területekre is a projekthez. Arról eddig miért nem volt idő megkérdezni a csepelieket, hogy mit szeretnének látni a területen? – kérdezi Erdősi.

Mivel 30 nap múlva választást tartunk, a hatpárti csepeli ellenzék egységes javaslata a péntek reggeli képviselő-testületi ülésen ezért az volt, hogy a több száz millió forintot érő ingatlanvagyon átadásáról szóló előterjesztést vegyük le a napirendről

– írja, mivel “sokkal nagyobb horderejűnek tartjuk annál, minthogy erről a csepeliek megkérdezése nélkül döntsünk.”

Ha a projekt révén Csepel egésze is fejlődni fog tudni, természetesen támogatni kell! Hiszen a csepeli emberek is nyerni fognak vele. De csakis akkor. Erre azonban a fideszes városvezetés egy hónappal a megbízatása lejárta előtt felelősen már nem adhat garanciát.

Mi azt javasoltuk, hogy az október 13. után felálló új képviselő-testület mielőbb üljön össze, tárgyalja meg, majd a csepeliekkel való konzultáció után hozza meg a döntést ebben a fajsúlyos kérdésben. Ha kell, az új testület írjon ki helyi népszavazást a kérdésben, és az eredmény ismeretében az új polgármester hozza vissza ezt az anyagot az új képviselő-testület elé – írta.

A testület fideszes többsége ezt elutasította. Vajon miért volt olyan sürgős egy hónappal az önkormányzati választás előtt dönteni erről? – tette fel a kérdést, miután Borbély Lénárd és csapata zokszó nélkül átadta az államnak a több százmillió forintot érő telekegyüttest.