Gyanús, hogy a Fidesznél már beárazták az októberi fejhullást Csepelen

Közzétéve

“Szombat reggel a szokásos utcafórumunk előtt egy fontos figyelemfelhívó akcióra is sort kerítettünk. A csepeli fideszes vezetés röviddel a választás előtt 15 évre előre kiadott több tucat reklámfelületet Mészáros Lőrincéknek. Ezzel ők egymilliárd forintot nyernek, Csepel ugyanennyit veszít. Elég a pofátlan önreklámozásból! Október 13. napján változtathatunk!” – írta Erdősi Éva, Csepel hat párt által támogatott polgármesterjelöltje a Facebook-oldalán.

(Forrás: Erdősi Éva Facebook-oldala)

A fideszes Borbély Lénárd kihívója arra a több mint gyanús ügyletre reagált, amelynek keretében a XXI. kerületi önkormányzat a jelenleg fideszes többségű képviselőtestület augusztusi döntésének érvényt szerezve leszerződött a Mészáros Lőrinc tulajdonosi körébe tartozó Publimont Kft.-vel közterületi reklámhordozók telepítésére.

Ez közfelháborodást váltott ki Csepelen, több ok miatt.

Először is, a kerületi vezetés az őszi önkormányzati választás előtt másfél hónappal találta ki, hogy erre a kétes üzletre még gyorsan sort kerít. És nem kevesebb, mint 15 évre előre, 2034-ig ki is adta a reklámozás jogát az első számú NER-oligarcha érdekeltségének.

Másodszor, a Publimont a szerződés szerint nevetségesen alacsony, évi pár ezer forintért veheti bérbe majd a reklámhelyeket. (Erre mondja a hatpárti ellenzéki összefogás közös jelöltje, hogy 15 év alatt “ezzel ők egymilliárd forintot nyernek, Csepel ugyanennyit veszít. “)

Harmadszor pedig, Csepelen finoman szólva sem reklámhordozókból van a legnagyobb hiány mostanság, miután a Borbély Lénárd vezette önkormányzat többek között több száz “eredményjelző” táblával rakta tele a kerület közterületének majd minden zugát.

Tovább tetézi a botrányt, hogy a Mészáros-féle üzletről rendkívüli zárt ülésen döntöttek Borbély Lénárdék, ezzel is csak erősítve azt az érzetet, hogy itt nem a helyi Fidesz partizánakciójáról van szó, hanem egy felsőbb utasításra történő padlássöprésről. Hallgat is róla a csepeli fideszes média, még az ellenzék szombati figyelemfelhívó akciójára sem reagáltak azon kívül, hogy az önkormányzat embereivel villámgyorsan igyekeztek eltüntetni a citylightokon elhelyezett matricákat.

De nem csak a Publimont-szerződés kapcsán nagy a hallgatás Borbélyék részéről. Ennek a hétnek a péntekén, pontosan 30 nappal az október 13-i választás előtt is tartottak egy rendkívüli ülést, amin rendkívül gyorsan, az ellenzék tiltakozása ellenére megszavazták, hogy mintegy 600 millió forint értékű saját tulajdonú ingatlanvagyont ingyen adjon át a XXI. kerület önkormányzata az államnak Csepel északi csúcsán.

Itt építené fel a Fidesz-kormány a tervek szerint azt a főleg sportcélú funkciókkal ellátott új városnegyedet, amelynek egyik fő eleme egy 15 ezres atlétikai stadion lenne 2023-ra, amikor Budapest atlétikai vb- rendez majd.

Már eleve az is jelzésértékű, hogy a csepeli vezetés megint a csepeliek megkérdezése nélkül, minden előzetes bejelentés és konzultáció kihagyásával döntött egy több százmilliós (!) kérdésben. Nem különben beszédes viszont, hogy ismét egy utolsó pillanatban betolt javaslattal állt elő, majd szavaztatott meg a fideszes többségű képviselő-testülettel a fideszes városvezetés, amiről azóta sem sikerült beszámolniuk az önkormányzat honlapján.

Pedig az ülésen Borbély büszkén ecsetelte az ügylet előnyeit, hogy mennyire csúcs szuper lesz Csepelnek a szigetcsúcsra tervezett beruházás, és jól lehurrogta az aggályokat megfogalmazó ellenzéket. Ám ha igaz, amit a jelen lévő nem fideszes képviselők egybehangzóan állítottak a 21órának, a fideszes polgármester magához képest meglehetősen gondterheltnek, kedvetlennek és enerváltnak tűnt, akkor ez újabb jele annak, amiről végeredményben szól ez a poszt.

Arról, hogy az elmúlt hetek botrányos üzletei, vagyis a Mészáros-szerződés és a szigetcsúcsi ingatlanok átruházása között úgy tűnik, van összefüggés. Mégpedig az, hogy a Fidesz országos vezetői nem bíznak Borbély Lénárd és a csepeli Fidesz október 13-i győzelmében.

Ezért menteni a menthetőt alapon igyekeznek még tető alá hozni minden olyan megállapodást, ami fontos nekik, de egy ellenzéki többségű testület mellett már nem lenne csak úgy, mint kés a vajban átvihető. Ezért adhatták utasításba a 2014-ben Németh Szilárd után a polgármesteri székbe beültetett Borbély Lénárnak, hogy vigye át ezeket az erősen necces döntéseket, amikről előre tudhatták, hogy ki fogják verni a biztosítékot a csepeli közvéleményben.

Ideje tisztán látni: ha a Fidesz-központban biztosak lennének a csepeli helytartójuk újraválasztásában és a XXI. kerületi győzelmükben, nem tolták volna át pont a kampány kellős közepén ezeket a döntéseket. Erre, vagyis a bizalom hiányára döbbenhetett rá Borbély Lénárd az utóbbi napokban-hetekben, és ez lehet a magyarázata a fideszes városvezetők idegességének is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Borbélyék a Fidesz-központból ne kapnának meg minden segítséget ahhoz, hogy csúcsra járassák a kampányukat a következő hetekben is. Lesz itt minden, mint a búcsúban. De nem véletlenül hangsúlyozzák Erdősi Éváék, hogy ha az ellenzéki választók mind elmennek október 13-án szavazni, és egységesen a hatpárti összefogás jelöltjeire adják le a voksukat, a vége a búcsú lesz a Fidesz számára Csepelen.