100 millával többe fog kerülni és hermetikusan elzárják Németh Szilárd birkózócsarnokát

Közzétéve

A Kis-Duna parti zöldövezetben magasodó csarnoképítés újabb drágulását természetesen a magyar, köztük a csepeli adófizetők állják. A Németh Szilárd magánalapítványát gyarapító beruházásra megítélt 100 milliós pluszpénzt pedig a Hollandi úti betonteknő elzárására fordítják.

Tovább drágul a Németh Szilárd birkózócsarnok építése – hozta a hírt csütörtök reggel a HVG. A lap az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva azt írja, hogy

2,2 milliárd forintról 2,5 milliárd forintra drágult a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány birkózócsarnokának építése.

Aminek az indoklás szerint az az oka, hogy most figyeljenek: 

ki kell alakítani az ajtóvezérlő-rendszert, a főbejáratnál gyorskaput kell kialakítani. („Ennek beépítésével a meglévő kapuzat részbeni elbontása, átalakítása válik szükségessé.”)

A középpontban Németh Szilárd, a háttérben a most már 4,5 milliárd forintot érő betoncsarnok. Hol vagyunk már attól, hogy ellenzékben még a Kis-Duna part zöldjét védte a honvédelmi államtitkár és csepeli csapata. (Forrás: Facebook/Németh Szilárd)

Hogy azt miért nem lehetett előre tudni, hogy kapu is kell a csarnok elé, el nem tudjuk képzelni. Állítólag csak a csarnoképítés „előre haladtával váltak ismertté fontos, mindennapi működést meghatározó üzemeltetési igények”.

Az ajtórendszernek mindenesetre biztosítania kell a csarnokban „zajló sokszínű események (edzések, versenyek, rendezvények, ünnepségek) zavartalanságát és elhatárolását mind biztonsági, mind jogosultsági szempontokat figyelembe véve”.

Ami lényegében azt jelenti, hogy olyan beléptetőrendszer épül a Kis-Duna parton, ami csak jogosultság birtokában engedi majd át az embereket, az ajtókat nem lehet csak úgy nyitogatni. Ami az egyszerű állampolgároknak, akik nem államtitkári rangban szolgálják a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, alighanem azt jelenti, hogy hermetikusan elzárják előlük Németh Szilárd magáncsarnokát. Ami ugyanakkor nekik, adófizetőknek 2+2,2 helyett most már 2+2,5 milliárd forintjukba fog kerülni. 

Külön XXI. kerületi szemmel nézve különösen szép a sztori. Ugyanis a Németh-féle vasbeton monstrum az után került a Kis-Duna partjára, hogy eredetileg összesen 400 millió forintból, és az egykori Csepel SC központi (Béke téri) sporttelepére tervezték. Ahol parkolóstól is bőven elférne amúgy, sokkal könnyebben megközelíthető lenne, nem úgy, mint a kieső, és éppen ezért eddig nyugodt hangulatú Hollandi úti zöldövezet.

Ám Borbély Lénárd polgármesteri közreműködésével 2017-ben minden előzetes lakossági egyeztetés nélkül a Kis Duna partra került át a projekt, a Hollandi úti önkormányzati telek pedig nem eladásra került 134 millió forintért, hanem végleges használatba kapta meg a Németh-féle magánalapítvány mindössze 35 millió forintért, azaz Németh egy híján 100 millió millió forintot spórolt.