Hazug szórólappal támadja egy kamuszervezet Erdősi Évát és a csepeli ellenzéket

Közzétéve

Egészen szürreális szórólappal támadja Erdősi Évát egy ismeretlen, be nem jegyzett szervezet. A “Civilek az Élhető Csepelért” kiadóval ellátott lejárató lap szövege szerint a XXI. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt “problémás családokat” költöztetne más kerületekből Csepelre.

Ilyen nevű szervezet nincs, legalábbis a Google semmit nem dob ki rájuk keresve. Még egy kettő perc alatt összetákolható Facebook-oldalt sem sikerült kreálni nekik. Emellett a szórólap szövege véletlenül tökéletesen egyezik a csepeli Fidesz hosszú évek óta hangoztatott hazugságával, mi szerint a korábbi, szocialista városvezetés szervezetten telepített be ferencvárosi cigány családokat Csepelre.

Ami nem igaz.

Szervezett betelepítés soha nem volt. Ami volt: a ferencvárosi önkormányzat 2010 előtt és 2010 után is vásárolt fel lakásokat az ingatlanpiacról, piaci alapon különböző külső pesti kerületekben, méghozzá a IX. kerületi városrehabilitáció miatt onnét kiszoruló családoknak. Ezekhez a piaci ingatlanvételekhez a 2010 előtti szocialista városvezetésnek épp annyi köze van, mint a 2010 utáni fideszes városvezetésnek.

De ha már az egyik és a másik oldal felelőssége felmerül: 2010 óta Ferencvárosnak is fideszes vezetése van, a fővárosnak is fideszes vezetése van, szóval a csepeli fideszes vezetők maximum saját maguknál.

A csepeli lakosok pedig nekik, főként mert a példátlan uniós forrásbőség ellenére az elmúlt kilenc évben jottányit nem javult a XXI. kerület megítélése. Emiatt a csepeli ingatlanok ma is a legolcsóbbak közt vannak Budapesten, így nem csoda, hogy például a szintén fideszes kőbányai önkormányzat is csepeli lakásokat nézett ki magának megvásárlásra, hogy a Hős utcai gettó kilakoltatott családjainak lakhatását letudja.

A felfutóban lévő VIII. és IX. kerületben pedig az történik, hogy a kevésbé tehetős családok eladják a lakásukat 40-50 millió forintért, majd valamelyik külső, például a XXI. kerületben durván a feléért (20-25 millióért) vesznek helyette másikat. A megmaradó 20-25 millió forintot pedig a családjuk életének jobbítására, például a gyerekeik továbbtanulására költik.

Ábel Attila, a csepeli Fidesz propagandafelelőse amúgy alig titkolja, hogy a Fidesz teljes vállszélességgel ott áll a lejárató szórólapok mögött. Egyrészt a Csepeli vagyok Facebook-csoportban is megosztotta a helyi fideszes álhírblogjuk cikkét, amely szerint “fennáll a veszélye”, hogy a csepeli ellenzék újra a kerületbe költöztetné a fővárosi dzsumbujok problémás családjait.

Ami már azért is mulatságos, mert az utóbbi időben például éppen a kőbányai fideszes önkormányzat az, amelyik többek közt Csepelen vásárolt ingatlanokat a Hős utcai gettóból kitett családoknak.

Végül, csak a tisztán látás végett, az ellenzéki pártok által támogatott Erdősi Éva témában adott, a csepeli álszervezet szerint botrányos nyilatkozata:

“polgármesterként befagyasztaná az önkormányzati bérlakások eladását, és több bérleményt is kialakítana – ehhez nem is kellene mélyen belenyúlni az önkormányzat kasszájába. (…) Az építkezés számláját nem a kerület állná, hanem a beruházók, csakhogy a vállalkozások az önkormányzati közreműködésért cserébe adott számú otthont átengednének a kerületnek. Az ellenzéki jelölt azonban nemcsak ‘polgári otthonokban’ gondolkozik, mondván: krízislakásokra is szükség lenne, mert sok család kerülhet megoldhatatlan élethelyzetbe és egy önkormányzatnak az is feladata, hogy ne hagyja magukra ezeket az embereket.”

Nem csoda, hogy ezek a mondatok fájnak a Fidesznek, miután közel tíz év alatt egyetlen új lakást sem adtak át Csepelen, de még a meglévő lakásállományt sem sikerült javítaniuk, pedig 2014-ben többek között az összes panelház korszerűsítését is beígérték a csepelieknek.