Erdősi Éva: „a polgármesterség szolgálat”

Közzétéve

„Azt kell visszahozni a köztudatba, hogy ez egy szolgálat” – tette világossá a városvezetésről alkotott képét az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este Erdősi Éva, akit Csepel ellenzéki polgármesterjelöltjeként mutatott be a műsorvezető.

Az adásban Erdősi mellett megszólalt Molnár Zsolt is. A budapesti MSZP-elnök arról beszélt, hogy a fideszeseknek nincs mondanivalója a fővárosról, menekülnek a vita elől, így nem marad nekik más, mint az osztogatás és az ígérgetés. A rövid távú osztogatás helyett egy tisztességes szociális ellátórendszerre, vagy éppen új CT- és MR-berendezésekre lenne szükség – jelentette ki a szocialista politikus, utalva rá, hogy Karácsony Gergely főpolgármesteri programja tartalmazza, hogy addig nem épülhet új stadion Budapesten, amíg nincs minden kerületben CT-készülék.

Erdősi Éva pedig arról számolt be, hogy Csepelen nem csak a CT- és MR-berendezések hiánya okoz gondot, a tüdőgondozót ugyanis úgy sikerült felújítani, hogy nem került bele röntgenkészülék. Így akinek röntgenvizsgálatot írnak elő, most kénytelen máshol megcsináltatni. A polgármesterjelölt abban állapodott meg az őt támogató pártokkal, hogy megválasztása esetén az első dolguk lesz a kerületi egészségügy helyzetének javítása.

De más irányba is elindult az osztogatás a fideszes önkormányzat részéről – hangzott el a műsorban. Például 15 éves bérleti szerződést kötöttek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Publimont Kft.-vel, amelynek bérbe adtak 60 közterületi reklámtáblát. Ez 2034-ig egymilliárd forint hasznot hoz Mészároséknak, és ekkora bevételkiesést okoz Csepelnek.

Az október 13-i önkormányzati választás után felálló új városvezetésnek felül kell vizsgálnia a csepeliek számára előnytelen szerződést, amit vélhetően felsőbb fideszes utasításra fogadott el a kerületi képviselő-testület kormánypárti többsége, majd kötött meg Borbély Lénárd – jelentette ki az ellenzéki polgármesterjelölt.

A Publimont Kft. egyik frissen kihelyezett reklámfelülete, amit a csepeli ellenzék figyelemfelhívó matricákkal látott el.

De Erdősi szerint ugyanígy felül kell vizsgálni azt is, hogy miért adott át pár hete a fideszes városvezetés ellentételezés nélkül több mint 500 millió forint értékű földvagyont az államnak, miért nem kért a szigetcsúcsi területekért cserébe egyetlen fontos fejlesztést sem Borbély Lénárd?

Egy normális kerületben „a dolgok nem úgy működnek, hogy valaki föntről leszól, mondjuk Németh Szilárd, mert neki a főnöke azt mondta, hogy figyelj, szóljál már a Lénárdnak, hogy akkor ezt el kell intéznünk most”. És akkor a polgármester ugrik és összehív egy rendkívüli testületi ülést. Márpedig Csepelen sajnos évek óta ez megy – hangzott el az adásban, amelyben Erdősi Éva a két városvezetéssel kapcsolatos tervéről is beszélt.

Először is elérhetővé kell tenni az önkormányzatot – szögezte le, mert jelenleg sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudják elérni az önkormányzatot, 2019-ben nincs egy olyan email cím, ahonnan visszajeleznek, ha írnak a hivatalnak. Ugyanilyen fontos az átláthatóság is, hiszen hiába van üvegzseb, ha nincsenek fent azok a szerződések, amik kellemetlenek a városvezetésre nézve. „Azt kell visszahozni a köztudatba, hogy ez egy szolgálat” – jelezte, hogy mi az, amit a városvezetéssel kapcsolatban követendőnek tart.

Az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje végül arról beszélt: a megválasztásáról is csepeliek döntenek október 13-án, és azt is az ő joguk eldönteni, hogy Borbély Lénárd jó polgármester volt-e. „Az önmagában nagyon kevés, hogy ő és a hozzátartozói ezt gondolják” – jelentette ki.