Erdősi Éva: “ne azért legyen valaki vezető, hogy a gyerekkori álmait megvalósítsa”

Közzétéve

Interjút adott Erdősi Éva, a XXI. kerületi ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje a Kapcsolat.hu-nak a vasárnapi választás előtt. Ebben többek között azt mondja: szörnyű, ami az országban folyik, ahogy „semmibe veszik az embereket”. Az interjút teljes terjedelemben ide kattintva olvashatják, mi az érdekesebb részeket közöljük.

Szereti a pacalt?

Nem, de nagyon szívesen megfőzöm a páromnak. Szerinte jól főzöm. De tudom, Németh Szilárd miatt kérdi.

Ha Németh Szilárd birkózócsarnokot épít, Önnek, színházat kellene ha nyer, hiszen egy időben színésznőnek készült.

A középiskolában még igen, de Csepelen nincs szükség új színházra, hiszen van egy gyönyörű színháztermünk a Munkásotthonban, aminek a csodájára járnak.

És ne azért legyen valaki vezető, hogy a gyerekkori álmait megvalósítsa, hanem hogy az itt lakó 72 ezer embert szolgálja és az ő érdekükben cselekedjen.

Az a szörnyű betonkolosszus csak Németh Szilárd hobbija kedvéért épült, ugyanis a Csepel SC-nek van birkózócsarnoka, amit meg hagynak lepusztulni. Egyébként minden lehetősége meglett volna, hogy jót tegyen Csepellel. Azt a 4 milliárd forintot nem saját birkózócsarnokra kellett volna kérni, kérhette volna a csepelieknek is. Volt például egy munkahelyteremtő terve, 5000 munkahelyről volt szó. Nem teljesült, le is került az asztalról. Akkor Bangóné Borbély Ildikó újra benyújtotta a parlamentben, Németh Szilárd pedig leszavazta!

Egyik szavuk üti a másikat. Semmibe veszik az embereket, mintha az emberek nem tudnának gondolkodni.

Otthon őszinteségre és igazmondásra neveltek. Ez az igazság, és azért mondom el, mert a Fidesz az őszinteséggel és az igazsággal nem tud mit kezdeni. Ez az a két dolog, amitől végképp meg vannak rettenve – mondja az interjúban Erdősi Éva.

Valóban Csepel a főváros legszegényebb kerülete?

Mindig munkáskerület volt, nem vonzotta a jómódúakat. Ami viszont a költségvetését illeti, évi 25 milliárd nem kevés. Ami itt élőkre megy, az a kevés. Csepel könnyen megközelíthető, és itt van a Kis-Duna-part, gyönyörű rész. De nagyon sok a panel, nincsenek felújítva, és a teljes agglomeráció itt parkol le nálunk, mindig tele vannak a parkolók. Ha a HÉV kimenne az M0-sig és az agglomerációból érkezők ott tennék le autót, akkor nemcsak hozzánk nem érkezne be a sok kocsi, de nem menne tovább a városba sem. Az egész város levegőminőségén tudnánk javítani. Ha lennének virágzó vállalkozások, és nemcsak látszattevékenységet végzünk, de gondoskodunk egymásról is, lehetne itt dolgozni, élni, szórakozni, pihenni, egészen más minőségű kerület lenne.

Erdősi Éva fizikai dolgozók gyermekeként annak idején azért nem jutott be az egri tanárképző főiskolára, mert az utazási költségeket szülei nem engedhették meg maguknak. Ma sem él nagy lábon: egy csepeli panelház 6. emeletén lakik párjával és örökbefogadott kutyájukkal. (Fotó: Facebook/Erdősi Éva)

Hogyan vonzana ide vállalkozásokat?

Az egykori Csepeli Vas- és Fémművek területén megjavítanám az utakat, mert itt gödör gödör hátán van. A most szétszórtan működő vállalkozásokat csoportosítanám termelő vagy szolgáltató jellegük szerint.

(…)

Pályázatnál pedig részesítsük a csepeli telephelyű vállalatokat előnyben. Ha nincs neki, mi tudunk telephelyet biztosítani a gyár területén, és akkor több legyet ütöttünk egy csapásra, mert akkor a munkahelyek száma is nő. Ehhez nem kell nagy apparátus, csak hatékony. A munkában hiszek. Ha rendezett a gyár területe, ha lesznek munkahelyek, az embereknek lesz jól elkölthető jövedelmük, s akkor szolgáltatások is fognak ide települni.

Csepel közös ellenzéki polgármesterjelöltjét az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik támogatja.

Mi szerepel még a programjában?

Bérlakásépítés, Karácsony Gergely fővárosi programjával összhangban. Legyen piaci, szociális és krízislakás is. Gondoskodni kel azokról is, akik önhibájukon kívül jutottak kedvezőtlen helyzetbe. Az időseinknek szolgáltatóház, hogy ne 5-10 milliókért tudjanak megváltani lakrészt. Önkormányzati feladat a hátrányos helyzetű és fogyatékos gyerekekről gondoskodni, nemcsak napközivel, hanem ha kell, bentlakással is. Van mit megbeszélni a közösséggel, prioritásokat kell felállítani és ehhez képest nekilátni.

Nem varázsütésre, de tényleges változásokat szeretnénk elérni.

A Mészáros Lőrinc féle reklámtáblákról szóló szerződés kikerült már az önkormányzat honlapjára?

Nem, de közérdekű adatigényléssel megismerhettük. Havi 1800 forint közterület-használati díjat kér az önkormányzat egy ilyen tábláért, miközben a hirdető legalább havi 120 000 forintot kifizet a Publimont Kft.-nek. Ezzel a szerződéssel a csepeli Fideszesek 1 milliárd forintot tesznek Mészáros Lőrinc zsebébe. Ezt a szerződést 2 hónappal a választás előtt kötötték, titokban. Egy fél mondattal sem próbáltak megcáfolni bennünket.

Nyilvános vitára hívta a jelenlegi polgármestert. Találkoztak azóta?

Nem válaszolt; nem tudom, mi tartanivalója van tőlem. Talán nem kap rá engedélyt.