Így verte át és hagyta cserben a csepelieket a Kis-Duna parton az önkormányzat

Közzétéve

2010 előtt, ellenzékben a csepeli Fidesz a Kis-Duna parti zöldövezet harcos védelmezője volt. Németh Szilárd segédletével még egy álcivil egyesület is alakult a részben tájvédelmi körzetként besorolt Hollandi úti sáv védelmében. 2010-ben aztán a Fidesz vette át a vezetést Csepelen, csakhogy a korábbi környezetvédőkből azóta kőkemény környezetszennyezők lettek.

Környezetszennyezés 1. rész

Ha van valaki, akinek tudnia kéne, hogy a csepeli Kis-Duna partja mekkora természeti értékkel bír, az Németh Szilárd. Ő volt az, aki a csepeli Fidesz vezetőjeként 2010 előtt minden követ megmozgatott azért, hogy még csak véletlenül se épüljön semmi a Hollandi úti zöldbe – jogosan, tegyük hozzá. A probléma nem is ezzel van, hanem azzal, hogy a Hollandi úton járókat ma ez a látvány fogadja a főváros egyik legszebb zöldövezetében:

Köszönhetően Németh Szilárdnak és a csepeli fideszes városvezetésnek, amely 2017 tavaszán úgy döntött, hogy a Hollandi úti ifjúsági tábor területén húzza fel a Németh Szilárd nevére, és eredetileg a saját Sügér utcai lakcímére bejegyzett, több milliárd forint közpénzzel kitömött birkózóalapítvány birkózóakadémiai csarnokát. Pedig 2014-ben még nem a Kis-Duna partjára, hanem a Csepel SC városközpont-közeli sporttelepére tervezték ugyanezt a beruházást, azaz a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia bázisának felépítését.

A Németh Szilárd saját korábbi önmagát is masszívan meghazudtoló, a saját magánalapítványát gyarapító birkózócsarnok-projekt nagyon szépen rámutat arra, hogy a csepeli Fideszt 2010 előtt kizárólag a hatalom megszerzése motiválta, amikor nagy hangon kiálltak a Kis-Duna part természeti értékeinek védelme mellett.

A Hollandi úti betoncsarnok betonburkolatú parkolója.

A vasbeton létesítmény felépítéséhez ugyanis nagyban hozzájárult a Borbély Lénárd vezette csepeli önkormányzat is, amely mélyen áron alul adta át Németh Szilárd alapítványának a beruházásnak helyet adó Hollandi úti telket. Csak ezen az ügyleten közel 100 millió forintot nyert Németh, arról nem beszélve, hogy Borbély Lénárd és a kerületi képviselőtestület fideszes többségének egy olyan határozat sikerült átvernie, hogy szabad bejárása a Fidesz esetleges bukása után is kizárólag Némethéknek lesz a közpénz-milliárdokból felhúzott csarnokba.

Környezetszennyezés 2. rész

Ahhoz képest, hogy 2010 előtt egy fűszálat nem lehetett levágni a Kis-Duna parton anélkül, hogy Németh Szilárd és a csepeli fideszesek ne kiáltottak volna valamiféle égbekiáltó környezetrombolást, az elmúlt években valahogy nem sikerült ilyen keményen védelmezni a Hollandi úti parti sávot.

A már említett Németh Szilárd féle vasbeton birkózócsarnokról, és simabeton parkolójáról itt most bővebben már nem fogunk beszélni. Ugyanakkor nem csak a Hollandi út elején, hanem lejjebb menve is találunk példát a fideszes álszentségre. Mondjuk a volt napközis tábor területén, ahol tavasszal negyven fát sikerült kivágni azért, hogy a helyükön két nagyméretű műfüves focipálya épülhessen.

A legszebb a történetben, hogy ide eredetileg gyermek-szabadidőparkot ígértek Borbély Lénárdék:

A terület elé kitett önkormányzati táblán ma is látható látványterveken madáretetők, kilátó, játszótér, piknik padok stb. szerepelnek. Ehhez képest a valóság kicsit más képet mutat: két nagyméretű műfüves focipálya miatt vágtak ki egy rakás fát, ahová tehát gyermek-szabadidőpark lett beígérve.

Környezetszennyezés 3. rész

A Kis-Duna parti csarnokprojekttel nagyjából egy időben, mintegy két évvel ezelőtt egy másik típusú környezetszennyezés is felütötte a fejét a környéken. Ez pedig a zajszennyezés, aminek a forrása hogy hogy nem szintén a Hollandi út 8-10. szám alatt található önkormányzati szabadidő és rendezvényközpont. A telepen ekkortájt váltak rendszeressé azok a dübörgő zenével kísért bulik, amik egyre gyakrabban hajnalig keserítették meg a környékbeliek életét.

És nem csak a Hollandi úti csepeli családokét. Konkrétan a szemben fekvő Molnár-sziget egyik lakója volt az, aki megelégelte, hogy a folyamatos panaszok és rendőrségi bejelentések ellenére hosszú hónapok óta nem történik semmi, az érintett önkormányzatok a fülük botját nem mozdítják a fülsüketítő dübörgés hallatán. Ez a soroksári városvezetők oldaláról még csak-csak érthető lenne. De a zaj forrása, valamint a korábbi hozzáállásuk („megvédjük a Kis-Duna part nyugalmát”) okán a Borbély Lénárd vezette fideszes önkormányzat tétlensége több mint elgondolkodtató.

A 21órának Editként bemutatkozó soroksári lakosnak az elmúlt években több zajmérést is sikerült kicsikarnia – ezek egytől egyig igazolták, hogy a Hollandi úti rendezvényhelyszín messzemenően alkalmas a nyugalom megzavarására. A XXIII. és a XXI. kerületi önkormányzatok tétlenségét látva összesen mintegy 130 család aláírását is sikerült összegyűjtenie amellett, hogy végre szabályozva legyenek a dübörgő csepeli bulik, ám a hatóságokat ez sem hatotta meg, mondván: a rendezvényközpont engedéllyel szervezi a bulijait.

A nyáron néhány óra alatt Csepelről is negyvenen írták alá teljesen spontán a petíciót.

Edit hangsúlyozza: nem a bulival, a fiatalok szórakozásával van a probléma. Hanem azzal, hogy gyakran már este 7-8 óra körül beindul a buli, a lakók pedig a munkából hazaérve nem hogy nyugodtan pihenni, nyaranta a nyitott ablakok mellett szinte megmaradni sem tudnak. Elkeseredésük érthető, hiszen évek óta hiába küzdenek a hatóságokkal azért, hogy legalább valami kis változás legyen. Ennyit a nyugodt Kis-Duna partot ígérő csepeli városvezetésről, itt tart a történet jelenleg. Folytatása következik?