Szociális minimumjövedelemmel, dupla családi pótlékkal indulna 2021-nek az MSZP

Közzétéve

Összesen 17 oldalon keresztül részletezi az MSZP, hogyan építenék újra 2021-ben a koronavírus-járvány miatt megroggyant magyar gazdaságot, és hogyan ellensúlyoznák a Fidesz – szerintük elkésett – gazdaságpolitikai intézkedéseit. Bangóné Borbély Ildikó többek között a 13. havi családi pótlék beillesztését is javasolta.

Az „Újjáépítést! Az MSZP javaslata Magyarország 2021. évi központi költségvetéséhez” című munkaanyagban arra emlékeztetnek, hogy a gazdasági válság átrendezi a hétköznapi életet: napi megélhetési gondokat okoz – több százezer ember veszítette el munkáját és további százezrek jövedelme csökkenhetett – a válság után pedig valószínűleg nem térünk már vissza korábban ismert életformánkhoz.

Épp ezért a szocialisták a jelenleginél komolyabb állami szerepvállalást várnak a károk rendezésében. Ugyanakkor azt is követelik, hogy a kormány hagyja meg az önkormányzatok autonómiáját, az önkormányzatok pedig „kapják meg a kötelező feladataik ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből.” Jelenleg ennek éppen az ellenkezője, kormányzati szintről vezényelt forráselvonás zajlik.

Az MSZP három fő területen – a szociális védelem, gazdaságfejlesztés és az oktatási rendszer reformja -terén fogalmazott meg javaslatokat.

A lakosságot védő intézkedések között például a garantált szociális minimumjövedelem bevezetését, a gyógyszerkassza 30-40 milliárdos bővítését kérik. A családon belül ápolást azzal támogatnák, hogy az ápolási díjak alapösszegét a a minimálbér szintjére, a GYOD összegét a minimálbér 125 százalékára emelnék.

A szocialisták alapvető jognak nevezik a vízhez, gázhoz és áramhoz való hozzáférést, és – tekintettel a válsághelyzetre – a lakossági gáz-, áram- és távhő-szolgáltatások díjának három havi egyoldalú jóváírását javasolják.

A 10 éve változatlan családi pótlék összegét megdupláznák, az álláskeresési támogatást pedig terveik szerint 9 hónapon át kellene folyósítani, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 000 forint.

Többször kezdeményezték már, hogy a középiskolásokra is kiterjesszék a közétkeztetési támogatást, hogy aki rászoruló, ott is térítésmentesen hozzájuthasson az iskolai étkeztetés biztosította egyszeri meleg ételt és uzsonnát: „Ezt többször benyújtottuk, de Önök folyamatosan leszavazták”. „A jövő évi költségvetésből eltűnt 12 milliárd forint az idei évhez képest, ami a bölcsődefejlesztési programhoz kapcsolódik. Még mindig nagyon sok pótolnivalója van a minisztériumnak, hogy megfelelő mennyiségben és a szükséges helyszíneken épüljenek a hiányzó bölcsődék”.  

Bangóné Borbély Ildikó a költségvetési vitában kért szót s a szocialista képviselő felszólalásában határozottan jelezte, hogy a tíz éve változatlan családi pótlék összegét itt lenne az ideje módosítani. Álláspontja szerint a költségvetés elbírná az egygyermekes családoknál 24 400 forintra, az egy gyermeket nevelő, egyedülálló szülő esetében 27 400, kétgyermekes családok esetén 26 600 forintra, a két gyermeket egyedül nevelő szülőknél gyerekenként 29 600 forintra, három vagy több gyermekes családoknál 32 000 forintra, a három vagy több gyereket nevelő egyedülálló szülők számára pedig gyerekenként 34 000 forintra történő családi pótlék emelését.