Németh Szilárd is a csepeliek ellen szavazott

Közzétéve

A betegek jogainak védelmében egy független jogkörrel felruházott felügyeleti szerv létrehozását indítványozza az MSZP.

Bangóné Borbély Ildikó a kezdeményezés kapcsán kifejtette, hogy a 33 éves esztergomi édesanya tragikus halála kapcsán a kormány szerint a járványhelyzet alatt hozott kormányzati döntéseknek nem volt közük a nő halálához. Ezt az országgyűlési képviselő megkérdőjelezi, mivel az eset rendszerhibát mutat. Álláspontjuk szerint még a Müller Cecília indította vizsgálat után sem kerülhető meg az egészségügyi irányítás és Kásler Miklós felelőssége:

„Mindegy, hogy a vírushelyzet alatti elhibázott lépések következtében vagy az egészségügy általános helyzete miatt hal meg az édesanya. Mindkét esetben az egészségügyet felügyelő miniszter a felelős. Ma megállapíthatjuk, hogy ma Magyarországon a betegek súlyosan ki vannak szolgáltatva. Nem védi a betegek jogait semmi. Sehova nem tudnak fordulni, ahol a jogaikat érvényesíthetnék. Kásler Miklósék évekkel ezelőtt szétverték azt az egészségügyi felügyeletet, ami el tudta végezni azt a feladatot, hogy a betegek jogait érvényesítse. Én határozati javaslatként nyújtottam be a Parlamentben, hogy az egészségügyi felügyelet rendszerét a parlament állítsa vissza. Leszavazták. A határozati javaslatot benyújtottam másodjára is, mert a betegeket ma Magyarországon senki sem védi”.

Mint ismert, szakmai és dokumentációs szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata a tatabányai Szent Borbála Kórházban tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal esztergomi nő ügyében. Ugyanakkor a vizsgálat szerint a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseknek nem volt köze a nő halálához – írta az MTI.

A neurológiai szakfelügyelő főorvos véleménye szerint a Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán “a beteg tünetei alapján az idegrendszeri vírusos gyulladásos betegség gyanúja felmerülhetett volna, és ebben az esetben részletes neurológiai vizsgálatra és neurológiai konzíliumra lett volna szükség, ami azonban elmaradt.”

A vizsgálat továbbá megállapította, hogy a fiatal nő ellátása során nemcsak szakmai szabályszegés, de dokumentációs szabálytalanságok is történtek. Az NNK ezért kötelezte az egészségügyi szolgáltatót egészségügyi bírság megfizetésére és a jogszabályi előírásokban foglaltaknak megfelelő dokumentációs kötelezettség betartására.

A kétgyermekes édesanya május 1-jén hunyt el agyhártyagyulladásban, miután felvételét több kórház is elutasította, a tatabányai kórházból pedig hazaküldték a magas lázzal, fejfájással küzdő beteget.